
Pozdní léto je již tradičně oficiální sezónou melounů! Číňané se je snaží nechladit v lednici, ale raději je chladit v tekoucí vodě. V extrémních vedrech, jak víme z vlastní zkušenosti, není chuť k jídlu téměř žádná. To je vysvětleno jednoduše. Apetit z pohledu TCM je Oheň. Žaludek rozkládá potravu a vodu pomocí ohnivé čchi. Při přebytku Ohně ve vnějším prostředí se tělo snaží ochladit a trávicí Oheň nestačí, stejně jako funkce žaludku obecně. Vodní melouny dokonale ochlazují tělo tím, že nám dobře známým způsobem odstraňují původce letních veder a veder a doplňují tělesné tekutiny, které se v horku intenzivně ztrácí potem a vnitřním teplem. Ale jako každý zdravý produkt, i meloun je stejně dobrý s mírou. Když jsou systémy žaludku a sleziny/slinivky oslabené, mohou melouny způsobit průjem při přejídání.
Jídlo přímo z lednice, ledově vychlazené nápoje a potraviny v této sezóně nejvíce škodí tím, že poškozují žaludek. Funguje již na poloviční výkon, ale zde musí systém Žaludek kromě vnějšího tepla vyhledávat i vnitřní teplo, aby zahřál to ledové. Pokud jsou orgány a systémy centra oslabeny, pak chlad jednoduše zůstává v těle, není odstraněn, není zahřátý, ale vede k poškození imunity a v důsledku toho k podzimním sezónním onemocněním v důsledku slabosti ochranné qi .
Zdraví mimo sezónu.
Letos je druhá sezóna měsíce kozy téměř celá věnována posílení imunitního systému a vyrovnání tělesných tekutin. Je velmi důležité podporovat centrum různými způsoby. Základ jídelníčku by měl tvořit nízkokalorická, lehce stravitelná a výživná jídla. Léčivé byliny a kořeny s regeneračními vlastnostmi můžete přidávat přímo do jídla. Například v Číně je za tradiční pokrm sezóny považována tekutá kaše z lepkavé rýže s různými přísadami. Rýže je považována za hlavní zrno, které doplňuje čchi a posiluje Plíce a Slezinu, které jsou zodpovědné za produkci doplněné energie. U nás takovou tradici nemáme, ale při přípravě pokrmů na bázi rýže a zeleniny, paelly, rizota a pudinků zpozorníte. Místo lepkavé rýže můžete použít krátkozrnnou a střednězrnnou rýži s vysokým obsahem škrobu.
K výživě sleziny/slinivky využíváme mimo sezónu a zejména mimo sezónu měsíce kozy, kde prvek Půda dosahuje nejvyšší síly. Stejně jako v zimě, kdy je slinivka slabá, má nejpříznivější účinek černý čaj. Ale ne černý čaj, který se prodává v našich obchodech, má nejblíže k čínské kategorii červených čajů, ale fermentované čaje - shu a sheng puerh. Toto je nejlepší čas pro preventivní nebo léčebný kurz bylinných přípravků na bázi hub - poria , ganoderma . Na své si však přijdou i obyčejné houby. Nezapomínejme ani na hloh, který lze přidávat jak do nápojů, tak do pokrmů při vaření.
Během letních veder je Yang Qi na samotném povrchu těla. To znamená, že za prvé se Yang Qi snáze poškozuje a za druhé je tento typ Qi uvnitř těla nedostatek. Kupodivu až do září je nejvhodnější doba k jídlu Yang. Máte-li predispozici k nemocem z nachlazení, máte oslabenou či poškozenou imunitu (autoimunitní procesy), je užitečné organismus řádně prohřát a zařadit do jídelníčku potraviny a léky teplého či horkého charakteru, ale v dávkách. Pak si tělo naakumuluje správné teplo. Obecně platí, že oteplovací aktivity se nejlépe dělají v srpnu, ale letos je naše Koza Kovová, Plíce jsou již aktivní a má smysl začít dříve, pokud existují náznaky.
Přihlaste se na přednášku „Zdravý životní styl a výživa“ tady:
nebo telefonicky: +420 775 901 660
nebo: centrum.fuzhi@gmail.com
Comments