Rok 2021 – nové výzvy a naše předsevzetí
top of page

Rok 2021 – nové výzvy a naše předsevzetí


Znáte to, jsou první minuty nového roku 1.ledna 2021, a je to tu – „Letos zhubnu“ , je novoročním předsevzetím mnohých z nás. Dá se říct, že je to jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí a mnoho z nás to opravdu chce začít realizovat, a mnozí také 1. ledna začnou.


Omezí ihned od 2. ledna sladké, sníží příjem jídla, začnou běhat nebo si koupí permanentku do nějakého sportovního areálu (to je bohužel letos tak trochu nemožné – jsou zavřené, a nevíme na jak dlouho). Mnozí začnou jíst jen syrovou zeleninu, saláty, vedou si tabulky a sepíší závazek sami se sebou, kolik že zhubnou za leden a kolik do konce dubna, než začnou pomýšlet na plavkovou sezónu. Ti soutěživější uzavřou sázku se svým okolím.




Nemám ráda novoroční předsevzetí. Mají takový jepičí život. Změnou letopočtu se na našem přístupu k mnoha problémům nic nezmění, nezměníme-li osobní přístup. A tato změna není v datu dne, měsíce či roku, ale v našich činech.


Já měla v minulém desetiletí také různá hubnoucí období a novoroční předsevzetí:

1. Zhubnu 10 kg.

2. Zhubnu 5 kg.

3. Zhubnu.

4. Nepřiberu.


Definice novoročního předsevzetí se průběhem let, tak nějak měnila od striktní definice "kolik?" k definic pozitivní, aspoň nezvyšovat číslo, viditelné při každém vážení. I přesto jsem se dostala postupem těch let, i s těmi novoročními předsevzetími, na 100 kg.


Jak jsem již v úvodu psala, mnoho těchto závazků má jepičí život a končí hned v půlce ledna. Mnohé dožijí a přežijí i únor. Jenže pak dojde dech, přijde únava nebo nějaké virové onemocnění a jsme v koncích, předsevzetí je konec. Jde vždy o nastavení i načasování a leden není zrovna ten nejlepší měsíc na hubnoucí experimenty, jak z hlediska ročního období, tak zdraví.


V okamžiku, kdy jsem se začala na sebe dívat právě perspektivou zdraví, začal i úspěch z hubnutím.


Jiný pohled, jiná motivace, jiná cesta.


Mé hubnutí mělo několik etap. Je to na delší článek a možná i na knihu. Nejúžasnější kapitola začala, když jsem si osvojila princip 5 elementů čínské medicíny a skloubila to se znalostmi výživového poradenství.


Moderní s tradičním dalo ten nejlepší výsledek.

Proč? Proč to najednou fungovalo?


Protože jsem využila přirozené mechanizmy, nejvhodnější pro naše tělo, pro můj způsob života. Navíc, má touha byla zlepšit si kvalitu svého života, svého zdraví. O kilogramy vlastně vůbec nešlo.

Zaměřila jsem svou pozornost úplně na něco jiného - na zdraví a pocit spokojenosti. Jako vedlejší efekt byly ty dávno vysněné „kilogramy“.


A protože mám věk i osobní zkušenost s hubnutím a udržováním dobré kondice i zdraví po padesátce, proto mohu dnes vést mentoring zdraví a zdravého životního stylu v Centru tradiční čínské medicíny.

Mám také odpovídající vzdělání v oblasti výživy, ale jako velmi důležité považuji informace a znalosti z tčm, které k tomu vhodně přidávám. Dále i to, že mám v konzultačním týmu také lékaře a specialisty v obou medicínách, mentora čínské metafyziky, fyzioterapeuty, maséry, aj. Je to skvělý tým, který se na každém projektu, na každém Vašem snu podílí.



Novoroční předsevzetí jsou sice fajn, ale cesta za Vašimi sny může být jednodušší. Stačí si říct teď, a začít; kdykoliv v průběhu roku a nebo hned dnes.


S čím Vám mohu já a mí kolegové z Centra FUZHI pomoci?
  1. Pomůžeme Vám zjistit problém, který opravdu řešíte. Často se ten hlavní problém skrývá za těmi podružnými, kterým dáváme více energie a věnujeme se jim více než je potřeba.

  2. Společně s Vámi nastavíme reálný cíl s ohledem na čas jeho realizace.

  3. Společně s Vámi vybereme vhodnou cestu a postup, jak toho cíle dosáhneme.

  4. Společně s Vámi tu cestu k úspěchu projdeme, budeme s Vámi:

  • když se bude dařit,

  • a i když toho budete chtít třeba nechat, protože ….

  • budeme s Vámi, když se rozhodnete k tomu opět vrátit.

Ty etapy píše sám život 😊 a Vy.


Proč společně? Protože je to Vaše cesta a Váš cíl s naší podporou.

Jsem mentor, kouč, poradce, a to je má úloha. Jsem oporou a parťákem při dosahování Vašeho snu, ale realizátor jste Vy sami. A to je na tom to krásné.


Jsme tým, který dosahuje snů a cílů; a proto to funguje, i když nejde o novoroční předsevzetí.


Máte-li novoroční předsevzetí, napište si ho. Napište si své sny a přání pro rok 2021 a zavolejte nám nebo napište mail. Pozvěte nás do Vašeho realizačního týmu a začneme si pomalu plánovat naplnění toho Vašeho snu tak, aby v prosinci roku 2021 bylo možné k zápisu novoroční předsevzetí napsat SPLNĚNO.


Krásný leden 2021 – těším se na Vás


(začít můžeme i v online spolupráci)

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page