Jarní únava
top of page

Jarní únava

Aktualizováno: 26. 4. 2021

Jsme v období, kdy odchází zima a přicházejí teplé dny, avšak rána jsou ještě i leckdy mrazivá. Tento čas já osobně vnímám jako velkou zátěž pro můj organismus, kdy během dne se mohu vysvléct do trika, běžně fungovat v práci i při sportu, ale při opouštění domu musím myslet na zimu a chlad, která mě ráno i večer provází. Tyto změny teplot tělo šokují a ztrácím energii na termoregulaci. Ve výsledku mi pak chybí energie na výkon v práci či pro můj sport.

Během zimy jsem byl nastavený na udržování energie v těle, a to nejen kvalitním oblečením, ale také výživou pro tolik potřebnou regeneraci.

Standardně v takovém období přijímám vyšší množství tuků pro energii i více bílkovin pro stavební hmotu aktivních tkání (svalová hmota). Toto období mělo vždy dopad na moje orgány, jakými jsou játra a ledviny, samozřejmě i kardiovaskulární systém.

Pro zachování mého aktivního stylu života se s příchodem jara zaměřuji na již zmiňované očištění orgánů, změnou jídelníčku, ale také prevencí v příjmu vitamínů, minerálů a bylin. Právě prevence mi umožní neztrácet výkon v současném jarním období a vypjatém stavu (pandemická situace), kdy jsem schopen udržet si aktivním pohybem, stravou a bylinkami dobrý imunitní systém.

Již v dávných dobách byla u císařského panovníka v Číně prevence ve zdraví vládce základním předpokladem pro život tamních lékařů, neboť pokud císař onemocněl, bylo zle a lékaři či léčitelé byli potrestáni na životě. Předcházení problémů, tedy prevence ve zdraví vládce, bylo prioritou pro uchování dobrého zdraví a tím i výkonnosti organismu, zároveň i života tamních lékařů.

Paradoxně v naší západní kultuře byl lékař k panovníkovi zván až, když nastal problém, tedy byl nucen řešit pouze následky. To samo o sobě našim panovníkům ubralo mnoho sil, král tak ztrácel nejen své zdraví, ale také svoji sílu, energii, i leckdy aktivní podíl na panování v zemi...


Jsem zastáncem prevence, je zbytečné ztrácet čas, energii i finance řešením následků. Máte-li podobný názor na věc, pak bych vám doporučil inspirovat se východním přístupem k prevenci zdraví, nejen aktivním pohybem, ale i bylinkami, doplňky stravy a celostním přístupem k vašemu tělu.

Vaše odpovědi na případné otázky ohledně celostního přístupu najdete v Centru FUZHI, které mohu doporučit z vlastní zkušenosti.


Michal Benda

RLS – Institut vzdělávání Real Life Services

Lektor, kouč, vrcholový sportovec




44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page