Listopad – měsíc věnovaný plícím
top of page

Listopad – měsíc věnovaný plícím


Vstoupili jsme do měsíce listopadu. Je to krásné období padajícího listí. Co nám tento měsíc přináší z pohledu našeho zdraví?



Příroda se pomalu připravuje na zimu, nic nepučí, vše se stahuje do země, soustřeďuje si potřebnou vodu ke kořenům, listy již téměř opadaly. Vše se stahuje do svého nitra, a tak je tomu i u člověka. Teda, mělo by být. Věnujme více pozornosti sobě, a ne vnějšímu světu.


Počasí je proměnlivé, a již tolik neláká ven. Navíc v období epidemie covid 19 jsme vyzývání k setrvávání doma. Přesto je potřeba právě v tomto listopadovém – plicním období pobývat celkem často venku. Je potřeba se vyhýbat zakouřenému prostředí a je vhodné chodit spát včas. Ponocování plícím opravdu nesvědčí.


S ohledem na vzniklou epidemii, která často zasahuje plíce a dýchací soustavu je vhodné se o své plíce v tomto období starat více než kdy jindy.


Zařaďte do svého života pravidelné procházky a dechová cvičení.



Vhodná strava je vždy základem zdraví v každém ročním období. Vynechejte hlenotvorné potraviny. K podzimu patří sucho, proto je vhodné zařadit více potravin, které nám dodají tělesné šťávy. Zvyšte příjem potravin bohatých na přírodní vitamin C a hořčík, který uvolňuje stažené průduškové svaly. (více o stravování v období plic se dozvíte ve videosemináři Základy TČM 5 elementů – element KOV).


Listopad tedy podle tradiční čínské medicíny patří plícím. V tomto měsíci se mohou objevit i skrytá onemocnění; jsou-li plíce silné, mají větší šanci se s problémem vyrovnat.


Na duševní úrovni charakterizují plíce schopnost naší otevřené komunikace, toleranci, umění čistě přijímat i dávat a svobodu se nadechnout. Někdy je těžké určité situace skutečně „rozdýchat“. Nejvíce je poškozuje smutek, hořekování, pláč a zármutek.


Z hlediska fyziologického, probíhá v plicích výměna plynů: kyslíku získávaného ze vzduchu a kysličníku uhličitého, přenášeného krevním barvivem. Plíce jako mateřský orgán ovlivňují celé dýchací cesty. Dýchací cesty se při nadměrné zátěži zahleňují jako první, proto se také nejčastěji přes ně hlen vylučuje - kýcháním, smrkáním, kašlem ... Plíce jsou orgánem, který umožňuje výměnu plynů mezi krví a vzduchem.


Plíce řídí v těle Qi, která tvoří podstatnou látku a hybnou sílu životních procesů, zajišťuje pohyb a výměnu Qi (vdechování + vydechování). Řídí dýchání, aby mohla být obnovována tělesná Qi (tzv. nahrazování starého novým. Podporují, doplňují a regulují Qi všech vnitřních orgánů. (více se o plících dozvíte ve videosemináři Základy TČM 5 elementů – element KOV).


Pro ​​dýchací cesty je typickým poškozujícím stresem psychické napětí. Zde mj. pomáhají speciální uvolňovací dechová cvičení, a pokud možno vyhýbejte se stresu.


EMOČNÍ PROJEVY PLIC:

· deprese, tělesné pocity, popírání emocí, uznání a potřeba uznání,

· fyzické bolesti, přecitlivělost na vnější vlivy,

· neschopnost pohybu vpřed, zacyklení, aj.


(emoční projevy plic - záznam videosemináře Základy TČM 5 elementů - element KOV)


Jak se oslabení plic projevuje?

Mezi typické projevy patří problémy s nadechnutím se, dušnost, kašel, výrazná únava, bušení srdce, vysychání pleti, i těžší onemocnění, jako astma a zápal plic. Pokud máte zahleněné plíce, máte zanesená a zahleněná střeva. Na úrovni duševní je to neschopnost nebo nechuť komunikace a smutná nálada.


Párový orgán plic je tlusté střevo, a proto je velice důležité, aby bylo čisté a plnilo svou fyziologickou úlohu. Párový orgán je podpůrným orgánem jeho kondice pomáhá druhému párovému orgánu, v tomto případě tlusté střevo plícím.


Naše doporučení - zdraví podpořené fytoterapií:


Na detoxikaci tlustého střeva je vhodný přírodní produkt ŽEN TON. Zlepšuje trávení a vstřebávání potravy, snižuje procesy kvašení a hnisání v oblasti tlustého střeva; odstraňuje toxiny z jater a zlepšuje vylučovací funkci tlustého střeva a kůže. V případě problémů s plícemi je vhodné si dát dopořádku tlusté střevo.



V případě zácpy a problémů s vyprazdňováním je vhodné na okamžitou úlevu využít nápoj CLEAR. Z bylinných čajů je vhodný Čaj ČIN ČAN.



Z přírodních produktů na podporu plic doporučujeme:

Vitální houby - produkty kapsle Cordyceps Plus a kapsle Rejši Plus.


Cordyceps - preventivní a regenerační prostředek.

· Podporuje vitalitu a imunitu. Při projevené nedostatečné imunitě, vyčerpání, silné únavě.

· rozpouští hlen a likviduje kašel,

· přírodní antibiotikum,

· podpora plodnosti a vitality u mužů,

· podpoří vůli.







Rejši (Ganoderma) - je nazývána houbou nesmrtelnosti, mládí, používá se jako Anti-Ageing prostředek.

· výrazně podporuje imunitu,

· zvyšuje odolnost a vitalitu,

· zpomaluje stárnutí,

· má pozitivní účinky při vypadávání vlasů a lámání nehtů.

Doporučujeme doplnění celé řady vitaminu - Kapsle Multivitamin a z bylinných čajů je pro vitalitu a detoxikaci plic vhodný čaj Čin Fej.


Čaj Čin Fej - Používá jako prevence a komplexní terapie kardiovaskulárních onemocnění, pro zlepšení činnosti srdečního svalu, zvýšení průtoku krve v koronární tepně. Rovněž pro normalizaci arteriálního, nitrolebního a nitroočního tlaku.

· antipyretikum při běžném nachlazení a horečkách a vážnějších onemocněních dýchací soustavy,

· zpomaluje rozvoj zánětlivých procesů v bronchopulmonálním systému.


Věnujte v listopadu svou péči plícím. Bude to velmi dobrý start pro nastupující zimu a upevnění Vaše zdraví, které patří k tomu nejdůležitějšímu ve Vašem životě.

V případě dotazů na vhodnost jednotlivých bylinných produktů a doporučení, jak postupovat při podpoře plic a řešení případných jiných zdravotních disbalancí, využijte naši službu mentoring zdraví a zdravého životního stylu a naši specialisté Vám rádi poradí a pomohou. Seznamte se s našim programem Život na vlně energie a zdraví.






68 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page